Det finns inga dagar som är så härliga och livsnödvändiga som dom vi skrattar mycket!

Har du tänkt på det? Vad skratt egentligen gör med dig?

 

Många gånger bubblar det upp helt naturligt och du känner i hela kroppen att skrattet har fått ta plats. Andra gånger är det mer artigt och du nästan kväver det eller hejdar det. Det finns som sagt många olika typer av skratt och man kan ju undra om det ligger något i ordspråket “ett gått skratt förlänger livet”. Om det stämmer eller inte tänkte inte jag gå in på nu men en sak jag vill lyfta fram är hur värdefullt det är att skratta och att ibland kanske även tvinga fram ett skratt när man egentligen inte känner för det.

 

 

Jag är inte för att fejka saker men ibland när vi är stressade och kroppen börjar känna av stressen mer påtagligt, tex vårt humör, vi har kortare tålamod, vi får inte saker gjort, vi glömmer och vi förstår inte saker på samma sätt längre, då kan faktiskt även ett fejkat skratt påverka vår hjärna på ett positivt sätt. Hjärnan märker inte skillnad på ett äkta skratt eller ett fejkat men båda aktiverar hjärnan och får den att frigöra endorfin och andra humör- och måbra-ämnen som seratonin och dopamin.

 

Har du kört fast kan ett skratt då faktiskt hjälpa dig att hitta orken eller den förlösande tanken som får dig att komma framåt igen. Skratt hjälper även till att släppa på spänningar i kroppen.

 

 

En väldigt intressant och roliga föreläsning jag var på för x antal år öppnade upp en hel del för mig.

Enligt en undersökning som föreläsaren använde sig av så skrattar vi vuxna ca 20-25 gånger om dagen. Vi vet ju hur bra och viktiga skratten är så 20-25 är ju jättebra, det är ju många.

Sen frågade hon om vi kunde gissa hur många gånger barn i snitt skrattar per dag. Det blev ganska så tyst och sen kom det lite gissningar men ingen var ens i närheten av att ha rätt.

 

470 gånger/dag.

10 gånger innan dom ens har kommit in i på sin avdelning på förskolan.

Det finns en del att ta in och tänka på här och ämnet är större än vi kan ta här idag men tänk om vi kunde öka antalet gånger vi skrattar varje dag med 10 skratt ett par dagar i veckan.

Vad skulle hända med oss då?

 

 

På återseende

Camilla