En Svensk Klassiker – Varför då?

En svensk klassiker, även kallat klassikern, kallas kombinationen av fyra stora svenska långlopp och har funnits sedan 1972. För att få diplomet behöver man fullfölja fyra långlopp under en period av 12 månader. Mer än 32 000 personer kan titulera sig “en svensk klassiker”. Enligt Wikipedia.

När jag sprang Lidingöloppet första gången 1986 såg jag i en mässmonter något som hette En Svensk Klassiker. När jag var på Lidingö året efter kollade jag lite mer på vad det skulle innebära – Vasaloppet, Vättern Runt, Vansbrosimningen och Lidingöloppet.  Lidingöloppet var ju inte något problem. Men köra skidor 9 mil och cykla 30 mil……  Men det var något som kittlade i den där tanken – Att klara En Svensk Klassiker.  1990 började min Klassiker resa med Vansbrosimningen. Lidingöloppet på hösten, Öppet Spår, 90 km på skidor för den här Skånetösen… och sedan cyklingen runt Vättern. Tuffa lopp allihop med många utmaningar. Men! Nu var jag En Svensk Klassiker! Då var det väl klart, eller? Skidåkningen var så kul så den ville jag gärna göra om och har så gjort sedan dess. Det är en annan historia. Precis som egentligen hela min Klassiker resa 🙂  Det jag ska komma fram till med detta Blogginlägg är vad Klassikern betyder för mig nu fortfarande 30 år efter att jag klarade min första! Jag har idag 25 stycken En Svensk Klassiker, 22 Tjejklassiker och 14 Halvklassiker. För mig är det en livsstil. Klassikern ger mig mål och mening med min träning. Att träna för att må bra är en sak. Att träna för ett mål ger en helt annan mening. För mig är Klassikern ett personligt hälsoprojekt. Att hålla mig frisk under året. Träna lagom så att det inte blir skador. Helt enkelt – äta bra, träna bra och vila bra 🙂  Precis sådant som vi gärna vill förmedla här i våra kurser på Formbar.

Det bästa med Klassikern är: 1. att det kommer nya lopp hela tiden. 2. att den mesta träningen kan ske utomhus 3. att loppen är oerhört välorganiserade.

Drömmer du om att bli en Klassiker? Mitt bästa tips är att planera så att du startar med det lopp som du tror att du får tuffast med. Vill du veta mer? Kontakta gärna mig så svarar jag på dina frågor.  Epost:  carina@physiochraft.se

/ Carina Hammarstrand  https://physiochraft.se/

Du följer väl Formbar på Fb och Instagram