Spikmatta Bluff eller inte?

Jag och min man använder spikmatta nästan dagligen. Vi har alltid våra spikmattor med oss när vi reser bort och absolut om vi är iväg på tex Vasaloppet.     2009 fanns det troligen en spikmatta i vart 10-de hem i Sverige. Det året blev den utsedd till årets julklapp. Därför får jag ofta ett – Ja som svar på frågan om det finns en spikmatta hemma. Vem är det jag ställer frågan till? Jo, i mitt arbete som fysioterapeut träffar jag många personer med smärta. Många som har svårt att koppla av.

Det finns inte någon forskning som säjer att spikmattan gör stor skillnad. Men för dem som den gör skillnad för så är den till stor hjälp. Så jag rekommenderar ofta att man ska leta upp sin spikmatta från 2009…. och prova. Oftast får jag ett positivt svar på frågan om det har känts bra när jag träffar patienten nästa gång. Själv använder jag den mycket till min artrossmärta i knäna. Om jag vaknar på natten och har ont i knäna så lindar jag och viker mattan om knäna. Lägger mig på sidan och somnar oftast om på direkten. När jag vaknar till igen åker mattan ner på golvet och jag sover vidare. Det kan också vara så att jag rullar spikmattan och lägger den under knävecken. Inte helt skönt i början men ett bra sätt att förvilla trötta och irriterade artrosknän.

Så bluff eller inte. För mig är det ett bra hjälpmedel för att lugna kroppen och känna cirkulation i trötta muskler. Så leta upp din spikmatta och prova 🙂

Om du har funderingar eller synpunkter så maila mig gärna på carina@physiochraft.se

Spikmattan på bilden är en Shaktimatta – https://shaktimattan.se/